Bygget drømmehuset i Søgne
Et godt valg!
I Oftenesviga bor Marius M. Olsen og Annelin Skjellerup Kløvimo. Sammen med barna Elian på fem og Hermine på ni, forlot de storbylivet i Oslo og flyttet inn i splitter nytt hus i desember 2022. Både små og store har allerede rukket å stifte nye bekjentskaper i nabolaget, og stortrives med den landlige, naturnære beliggenheten.
Det beste med å bo her er roen og det å være nærmere naturen, sier Annelin.
– Her får man hvilepuls, og vi merker stor forskjell på tempoet her i forhold til livet i Oslo. Det er som om folk har bedre tid her, og det kjennes så utrolig godt.
Det er mange andre i etableringsfasen i nabolaget. Sammen med en gjeng naboer har hun isbadet ukentlig gjennom hele vinteren, og nå som sommeren er her blir de enda bedre kjent.
– Vi merket et skifte med én gang det ble lysere ute, nå er det er alltid mange folk ute i gata, sier hun. Barna spiller fotball eller tegner med kritt – de finner fort lekekamerater.
Endelig hjemme
Marius har familie i Søgne. Selv er han oppvokst på Andøya i Vågsbygd, men både foreldrene og søsteren flyttet til Søgne for mange år siden.
– Vi måtte bygge nytt nettverk begge to, sier Annelin. – Selv om Marius har bodd i Kristiansand tidligere, har 19 år i Oslo gjort sitt for kontakt med gamle venner. Men det er mange her som ikke er fra Sørlandet, så vi er flere i samme båt.
– Nå får vi brukt Oslo på en annen måte, legger Marius til. – Vi er jo på besøk når vi er der, og kan bruke all tiden på venner og kjente. Vi har faktisk bedre kontakt med mange av dem nå enn da vi bodde der og ble «spist opp» av hverdagen.
Også barna har funnet seg godt til rette.
– Elian syntes det var helt greit å flytte fra Oslo. Annelin er glad for at han har fått mange nye venner i barnehagen, til og med en ny bestevenn. – Han spiller fotball så ofte han kan, både i nabolaget og i Søgne fotballklubb på Tangvall. Favorittlaget er Liverpool, med Salah i spissen.
– Hermine hadde rukket å bygge vennskap i Oslo, og syntes det var litt sårt i starten. Men nå går det veldig fint, og hun har stadig nye venninner med hjem. Håndball og ridning er de store interessene, og så har hun nettopp fått sansen for dans.
I tillegg til bading, da. Marius forteller at Hermine og venninnene ofte står og venter med badetøyet klart når han kommer hjem fra jobb. Hun sykler til Ausvigheia og besøker venner, og kommer gjerne hjem med blomster hun har plukket langs sykkelstien. Ren idyll, altså.
Vi er heldige som kan ha det slik! Det har gått over all forventning å flytte hit.
Alle ønsker oppfylt
Siden innflytting har tiden stort sett gått til å være sammen med familien og å trygge barna i nye omgivelser. Dessuten gikk all fritid med til bygging og planlegging fra byggestart i mars 2022 og frem de overtok huset i desember samme år.
– Vi sluttet å telle timer, sier Marius og ler. – Vi gjorde mye selv, og ble et sammensveiset team. Jeg vil si det styrket oss som par.
Og resultatet er virkelig flott, ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
– Først tittet vi litt på bruktboliger, men drømmen var å bygge selv og få alt nøyaktig slik vi ønsket, sier Annelin.
Tomta de kjøpte var uten byggeklausul, og sammen med utbygger tegnet paret sitt drømmehus.
– Vi ville ha en stor hall med mye luft og en egen sove avdeling adskilt fra oppholdsrommene, sier Marius. – Store vindusflater henter naturen inn, og vi ser sjøen fra både balkong og flere av rommene.
Bratt læringskurve
Marius forteller at han er glad de kunne være mye til stede gjennom byggeprosessen og ordne småting underveis. Han jobber som rørlegger og har blant annet kunnet bidra med alt rør-arbeidet.
– Det er mange valg som skal tas, alt fra hvor stikkontakter skal plasseres til fargevalg. Heldigvis har vi ganske lik stil, sier han. – Vi var flinke til å kommunisere godt underveis, både med utbygger og oss imellom. Da unngår man krangler og misforståelser. Vi snakket også med venner som har bygd hus tidligere, og fikk mange verdifulle tips.
Familien flyttet fra en 80 kvadratmeter stor leilighet midt i Oslo til knappe 50 kvadrat på Åros i byggeperioden.
– Det var en nydelig plass, men i overkant trangt, ler Annelin, som er glad den tiden er over.
Nå har de fått 300 kvadratmeter boltreplass. I Oslo savnet de å kunne invitere mange gjester, ha overnattingsbesøk og at barna kunne løpe inn og ut som de ville sammen med venner. Det har de fått i Søgne.
Med kjøkkenet som samlingspunkt kan matlaging, lekselesing og den gode praten foregå samtidig, og paret har sørget for en avslappet atmosfære hvor man virkelig føler seg velkommen.
Båtplass like ved
Familien har også kjøpt båtplass få minuttersgange hjemmefra, noe de fikk tilbud om da de kjøpte tomta.
– Vi føler vi har fått alt i ett; hus, hytte og båt. Annelin smiler fra øre til øre. – Vi har sol hele dagen, stranda er et par minutter unna og båten likeså. Vi kan være på Trysnes eller i Høllen på under en halvtime.
– Skjærgården her er helt fantastisk, og vi har ikke sett en brøkdel ennå! Vi drar ofte på båttur med venner, og barna stortrives både på sjø og holmer.
Annelin husker da de besøkte området for første gang. De ble så begeistret over at så mye var på plass selv om ut byggingen knapt hadde startet. Lysløype, gapahuk, sandvolleyballbane, badeplass og brygge var allerede ferdig og kunne tas i bruk. De tenkte: «Dette er en mulighet vi ikke får igjen».
Et godt kjøp
Nå er det uteområdet som står for tur. Huset er bygget i nesten hele den ett mål store tomtas bredde, så de har et stort område bak huset, ut mot skogen.
– Vi føler oss utrolig heldige, og er takknemlige for denne muligheten, sier Marius fornøyd. Sammen med en bekjent som er hagedesigner skal råtomta nå forvandles til en oase med plen og blomster, hagestue, drivhus og kanskje til og med svømmebasseng. – Er det opptil barna finnes ingen vei utenom, smiler han. Heldigvis kan vi gjøre mye selv.
Mangler ingenting
Familien forteller at de bruker hele Søgne.
– Det er så mye å finne på her, sier Annelin. Klatring, trial, ballsport og friidrett. Og Søgne danseklubb. Vi var nettopp på Teateret i Kristiansand og så flere av Hermines venner opptre sammen med 200 andre dansere.
Se oversikt over fritidstilbud i Søgne her.
– Dessuten er turområdene her er fantastiske, også for barn. Jeg anbefaler alle å ta turen opp Svartheia. Der er det malt ulike figurer på steiner langs løypa, og barna elsker å løpe rundt og lete etter dem.
Se se forslag til flere turområder i Søgne her.
– På St. Hans i fjor var vi på Høllesanden, og dit har vi tenkt oss i år også. Det var en helt magisk stemning, med hyggelige voksne og barn som fant hverandre og lekte sammen hele kvelden.
Marius legger til:
– Nå som Tangvall Arena er bygd ut, trenger vi ikke lenger dra til byen eller Sørlandssenteret for å handle. Vi har det vi trenger. I tillegg er det bowling, restauranter og sportspub her. Og alter bare en kort sykkeltur unna. Vi har lokal slakter og gartneri, ja, til og med vingård i nærheten.
Blir gründer
Annelin jobbet innen finans i Oslo da de flyttet, og fortsatte med det en stund etter at de kom til Søgne. Nå har hun sluttet i jobben og kjøpt Yogaskogen på Lunde, og 1. august overtar hun det godt etablerte yogasenteret. Der ser hun for seg et bredt tilbud etter hvert, med ulike former for yoga, pilates, barseltrening, kostholdsveiledning og ulike workshops.
Vi har virkelig funnet vår plass, avslutter hun. – Jeg må stadig klype meg i armen.